Biegunka – przyczyny, objawy, leczenie

Objawy

Biegunka wywołana jest zaburzeniami czynności jelit. Jej objawem jest oddawanie nagle, kilkakrotnie w ciągu dnia papkowatego, płynnego stolca, czemu towarzyszą bolesne skurcze. Organizm traci w ten sposób dużo wody i niezbędnych minerałów.

Przyczyny

Przyczyną biegunki jest najczęściej infekcja spowodowana przez bakterie, które przedostały się do jelit wraz z zepsutym pożywieniem lub zanieczyszczoną wodą (dotyczy to przede wszystkim jedzenia podczas podróży).

Biegunkę może wywołać spożycie produktów, do których zostały dodane konserwanty, aromaty, barwniki lub sztuczne słodziki.

Biegunka może być również skutkiem zażywania niektórych leków (nietolerancja).

Inne przyczyny biegunki to: zaburzenia psychiczne i hormonalne (lęk, stres, podenerwowanie), zaburzenia czynnościowe żołądka, jelit, wątroby lub trzustki, jak również organiczne choroby jelit (np. colitis ulcerosa, morbus Crohn).

Jak leczyć biegunkę?

Biegunka to często naturalna reakcja obronna organizmu przeciwko „truciznom”, których organizm chce się tą drogą jak najszybciej pozbyć. Pomożemy mu w tym, ograniczając jedzenie do minimum. Równocześnie nie należy podejmować żadnego wysiłku fizycznego. Zazwyczaj nie jest konieczne przestrzeganie specjalnej diety.

Powtarzająca się biegunka u niemowląt i małych dzieci jest niebezpieczna ze względu na dużą utratę wody. Dlatego w takich przypadkach należy zasięgnąć porady lekarza.

Bardzo ważną rzeczą jest przyjmowanie dużej ilości płynów, by w ten sposób zrekompensować utratę wody i substancji mineralnych. Zaleca się picie czarnej herbaty, słodzonej cukrem gronowym lub nie gazowanej wody mineralnej. Utracone sole mineralne możemy uzupełnić, pijąc tzw. mieszanki glukozowe dostępne w aptece jako rozpuszczalne proszki lub tabletki musujące.

Gdy zauważymy poprawę, powrót do normalnego sposobu odżywiania powinien następować powoli.

    Do naszego jadłospisu powinniśmy wprowadzać kolejno:

  1. świeży sok z marchwi, przetarte jabłko z bananem
  2. ziemniaki, lekkostrawne warzywa, chleb
  3. powoli można dodawać tłuszcze i lekkostrawne białka (zakwaszane produkty nabiałowe, sery); następnym krokiem jest powrót do pełnowartościowego pokarmu.

Kiedy należy udać się do lekarza?

Leczenie biegunki u niemowląt i małych dzieci należy skonsultować z lekarzem.

U osób dorosłych stosuje się następującą zasadę: o pomoc lekarską należy zwrócić się, jeżeli w ciągu dwóch dni pomimo przyjmowania lekarstw nie nastąpi poprawa lub gdy biegunce towarzyszy gorączka, dreszcze, bóle i wyczerpanie. Dotyczy to również przypadków krwawej i śluzowatej biegunki lub biegunki, która pojawia się bezpośrednio po powrocie z krajów tropikalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *